Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaLeicaSeriály

Letem fotosvětem #23 : Drobeček od Canonu

Letem fotosvětem #23 : Drobeček od Canonu
15. 6. 2021 | 4 minuty čtení

Co přinesla polovina června? Nejsvětelnější objektiv f/0,95 pro full frame v bajonetu L. Na podzim uvidíme podle všeho v aukci hodně raritní objektiv od Canonu a konečně i nový dron Airpeak od Sony. Fujifilm se popasoval s globálním hackerským útokem. A jinak zdlouhavě nudný život astrofotografie nabral v posledních dnech obrátky.

Nejsvětelnější portréťák pro Leicu L, Sigmu a Panasonic

Uživatelé bajonetu L doposud museli sahat po světelných objektivech z jiných systémů a redukovat je pomocí adaptérů.. doposud, nyní mají k dispozici extrémně světelný portréťák přímo v Leica L bajonetu. Konkrétně se o to postarala společnost Zhong Yi Optics se sklem Mitakon Speedmaster 50mm f / 0,95 III. Jelikož jde o čistě manuální objektiv (tomu odpovídá i cenovka), byla jen otázka času, kdy se rozroste nabídka bajonetu Sony E, Canon RF, Nikon Z-mount právě o L-mount. (zdroj:zyoptics)


 

Canon EF 1200mm f / 5,6L USM

Že se v německém Wetzlaru na aukcích nedraží jen domácí Leica, ale k vidění jsou i světové unikáty jiných výrobců, je známá věc. Na podzim bude mít tu možnost jeden z nejvzácnějších objektivů společnosti Canon - legendární EF 1200 mm f / 5,6L USM. Vydražená cena těchto objektivů již dávno překonala původní prodejní cenu 100K $. Je tu silný předpoklad, že podzimní cena může zlomit i dosavadní rekord tohoto drobečka 180K $. Kde se takové ceny berou? Jde o objektiv, který známe pravděpodobně jen z obrázků. Těchto unikátů mělo být vyrobeno pouze 20 ks (jenom přes rok se čekalo na vypěstování dostatečně obrovských fluoritových krystalů) . Podle Parkcamers jsou známy tři veřejní majitelé - samotný Canon, časopisy Sports Illustrated a National Geographic. Neuvádějí se neveřejní majitelé pravděpodobně větší bezpečnostní státní agentury a nepočítají se kusy, které padly na opravu zdravých funkčních exemplářů. Protože náhradní díly logicky po čtvrt století nejsou.(zdroj:WetzlarCameraAuctions)


 

Fujifilm přestál útok

Fuji oznámila útok ransomwaru od skupiny hackerů. Společnost Fujifilm uvedla, že tento útok ovlivnil „specifickou síť“ v Japonsku, během vyšetřování pak byly “raději odpojeny všechny sítě a serverové systémy“. Fujifilm si hackery vyslechla, ale odmítá přistoupit na jejich požadavky a platit výkupné. Místo toho se při obnově svých serverů spoléhá na zálohy. Na podzim se s podobným kybernetickým útokem potýkala společnost Canon. (zdroj:petapixel)


 

Ohromující detaily měsíce Ganymeda

NASA nedávno zveřejnila dvě fotografie obřího měsíce Jupitera Ganymeda, pořízené kosmickou lodí Juno při jejím průletu kolem. Tyto fotografie ukazují povrch Ganymedu, odhalují krátery, dlouhé strukturní rysy a zobrazují temný a světlý terén měsíce v ohromujících detailech. Konkrétně jednu fotografii pořídilo zařízení JunoCam společnosti Juno, zatímco druhý snímek byl pořízen Stellar Reference Unit. Po panoramatech i záběrech z dronu na Marsu a snímcích nedávného zatmění Slunce je tento rok samé astrofotografické vzrušení.(zdroj:dpreview)

 

 

Co víme o Sony Airpeak S1 

Společnost Sony představila koncept pro komerční dron již koncem roku 2020. Od té doby tu a tam uvolňuje nějaké to info, které spíš dává jen tušit, co bude Airpeak zač. Minulý týden se Sony rozpovídala na svých stránkách trochu víc. Takže na co se těšit? Podle specifikací půjde o nejmenší dron, který může nést full-frame řady A7S/R, FX3, A9 a A1, s celou řadou snímacích technologií s detekcí překážek (5 stereo kamer a vizuální i senzorové informace včetně IMU), s maximální rychlostí 90 km/h a odolností proti větru až 20 m/s (pře 70 km/h!). Podle všeho se o komfort a pohodlné zázemí postará aplikace, cloud a program AirPeak Plus/ Protect a Base. AirPeak S1 má být k dispozici v září a cenovka se odhaduje mezi 9-10K $.(zdroj:sony)

 
NIKON MH-33 nabíječka baterií EN-EL18D

typ baterie: EN-EL18d, c, b pro Nikon, konektor USB-C, ideální na cesty nebo nabíjení v autě

4 890,-
SONY Alpha A6400 Dental Basic Kit

Set Sony produktů pro dentální fotografii, Vlogovací fotoaparát SONY Alpha A6400 tělo, Makroobjektiv s ohniskovou vzdáleností 90mm

0,-

Související články

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

Jak máme otevřeno o květnových svátcích

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Další Seriály

Fotoškola - jak fotit na dovolené

Fotoškola - jak fotit na dovolené

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...