Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!

Kategorie

Vše

Témata

Vše

Značky

Vše

Datum

Články - Martin Hájek

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G
Recenze Hodnocení 98%

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G

25. 4. 2024 | Martin Hájek | 12 minut čtení

Objektiv Sony FE 16-25 mm f/2,8 G je příjemný a kompaktní širokáč. Měl jsem jej na testování sice jen relativně krátce, nicméně i tak jsem si stihl objektiv vcelku důkladně proklepnout a především s ním nafotit docela slušnou porci zkušebních snímků. Jaký tedy nový širokoúhlý Sony „G“ objektiv je, co nabízí, jak se s ním pracuje a především jak fotí? Odpovědi najdete v následující recenzi.

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF
Produktové novinky

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

23. 4. 2024 | Martin Hájek | 3 minuty čtení

Tamron oznámil vývoj prvního objektivu s bajonetem Canon RF. Půjde o kompaktní, lehký a ultra širokoúhlý objektiv 11-20 mm f/2,8 Di III-A RXD (Model B060). Tento výkonný zoom (který je již dostupný například s bajonety Sony E nebo Fujifilm X) bude nově určen též pro Canon bezzrcadlovky se snímači APS-C.

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy
Produktové novinky Aktuality z fotosvěta

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

16. 4. 2024 | Martin Hájek | 5 minut čtení

Sony uvádí nový širokoúhlý objektiv FE 16-25 mm f/2,8 G. Jedná se o kompaktní, ale vysoce výkonné sklo, které nabídne opravdu hodně. Měl jsem možnost si jej vyzkoušet, a přestože jsme společně strávili jen chvilku, udělal na mě velký dojem. Jaký je tento zajímavý objektiv? Co nabízí, jak se s ním pracuje a jak fotí? Odpovědi najdete v následujícím článku.

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Recenze Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

4. 4. 2024 | Martin Hájek | 21 minut čtení

Panasonic Lumix S5 IIx je špičkovou bezzrcadlovkou s full frame senzorem, speciálně navrženou pro tvůrce obsahu, hledající nekompromisní kvalitu jak ve fotografii tak i pro video. Model S5 IIx je vybaven řadou pokročilých funkcí a těží z nového designu snímače a aktualizovaného procesoru s technologií L2. Současně jde o první fotoaparát řady Lumix vybavený Phase Hybrid AF technologií pro rychlé a přesné automatické zaostřování. Testoval jsem jej ve spojení se základním světelným objektivem Panasonic S 50 mm f/1,8.

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Recenze Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024 | Martin Hájek | 10 minut čtení

Samyang 85 mm f/1,4 AF je vysoce světelným, portrétním objektivem, který ale stejně dobře využijete například také pro snímání působivých detailů. Objektiv disponuje optimální „portrétní“ ohniskovou vzdáleností 85 mm a světelností f/1,4. Díky utěsněnému tělu a podpory autofocusu (AF) lze nyní s daným sklem výrazně rozšířit možnosti jeho využití.

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024 | Martin Hájek | 15 minut čtení

Rollei Rock Solid Beta Mark III je robustní, multifunkční a designově skvěle zpracovaný stativ (tripod), představující všestranné příslušenství pro profesionální i hobby fotografy. Daný model nové generace je se svými parametry vhodným a výkonným pomocníkem pro všechny cestovatele, ale dobře poslouží i pro rozličné outdoorové aktivity stejně jako třeba do interiérů nebo do fotografických ateliérů a studií pro natáčení videí.

Jak vybrat fotografickou tiskárnu
Jak vybrat

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

20. 3. 2024 | Martin Hájek | 12 minut čtení

Přemýšlíte nad pořízením tiskárny pro domácí tisk fotek? Přinášíme detailního průvodce výběru domácí foto tiskárny, abyste byli schopni dobře zvolit ale především kdykoli zhmotnit své digitální snímky? Vše začíná prvotní úvahou, jestli se nám vůbec vyplatí tisknout si fotografie doma nebo jestli bude lepší, nechat to na odbornících. I toto téma si podrobně vysvětlíme.

Jak vybrat fotografický papír
Fotoslužby Jak vybrat

Jak vybrat fotografický papír

13. 3. 2024 | Martin Hájek | 13 minut čtení

Výběr kvalitního fotografického média pro tisk digitálních snímků je klíčový. Správná volba fotografického papíru totiž může vaše digitální snímky povýšit na další úroveň a současně podtrhnout jejich působivost, zvýraznit přednosti a současně i potlačit drobné nedokonalosti snímku. Ovšem platí to i naopak. Jak tedy vybrat ten správný fotografický papír - nebo obecně vhodný foto materiál pro zvěčnění vašich krásných digitálních snímků? Na to se detailně podíváme v následujícím článku.

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 MK2 bajonet Sony E
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 MK2 bajonet Sony E

27. 2. 2024 | Martin Hájek | 14 minut čtení

Samyang 85 mm f/1,4 MK2 je klasický základní pevný „teleobjektiv“, ideálně se hodící na portrétní disciplíny nebo pro snímání působivých detailů. Objektiv disponuje optimální „portrétní“ ohniskovou vzdálenost 85 mm (úhel záběru je zde cca 28° na full frame) a skvělou světelností f/1,4. Díky daným parametrům můžete pořizovat zajímavé a současně i velice přirozené portrétní nebo detailní záběry. Objektiv pracuje plně manuálně (nastavení ostření a hodnota clony), je vybaven clonovým „click“ kroužkem a bajonetem pro Sony E (testovaný kus).

Recenze: Sigma 70-200 f/2,8 DG DN OS Sport
Recenze Hodnocení 98%

Recenze: Sigma 70-200 f/2,8 DG DN OS Sport

13. 2. 2024 | Martin Hájek | 20 minut čtení

Nový teleobjektiv Sigma s oblíbeným telezoom rozsahem 70-200 mm a světelností f/2,8 je skvělou volbou pro všechny fotografy, kteří využijí delší ohnisko například při focení sportu, zvířat nebo akce obecně. Vzhledem ke svým možnostem a slušné světelnosti nabídne nový teleobjektiv Sigma také relativně rozumné fyzické rozměry i hmotnost. Jak obstálo toto zajímavé sklo v praxi?

Recenze systémového blesku: Rollei HS Freeze Portable
Recenze Hodnocení 94%

Recenze systémového blesku: Rollei HS Freeze Portable

25. 1. 2024 | Martin Hájek | 14 minut čtení

Rollei HS Freeze Portable je univerzální systémový blesk s vysokým výkonem a širokými možnostmi využití. Jedná se o profesionální řešení, určené pro fotoaparáty Canon, Nikon, Fujifilm, Sony, Panasonic a Olympus. Blesk nabízí pokročilé možnosti nastavení i ovládání a kombinuje praktické funkce s vysokým světelným výkonem 80 Ws (GN 60).

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek
Rozhovory

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

18. 1. 2024 | Martin Hájek | 13 minut čtení

Fotograf, cestovatel, štír a životní optimista, majitel a jednatel firmy Horus EYE s. r. o. a cestovní kanceláře pro fotografy Czech Photo Travel, se fotografii věnuje již od roku 1980. „Můj první fotoaparát byl analogový Fed, vydán ku příležitosti LOH v Moskvě. Mezi mé první fotografie patřil portrét slepice u babičky na dvorku.“ V současné době se věnuje zejména cestovatelské a komerční fotografii. Od roku 2013 pořádá a lektoruje fotografické kurzy, workshopy a expedice.

Recenze EIZO CS 2400S (R)
Recenze Hodnocení 98%

Recenze EIZO CS 2400S (R)

7. 12. 2023 | Martin Hájek | 14 minut čtení

EIZO uvádí dvojici monitorů řady CS2400S a R, které kombinují špičkovou obrazovou kvalitu s nejmodernějšími možnostmi připojení a optimální úhlopříčkou 24" (61 cm). Jedná se o monitory s vynikajícím poměrem ceny a výkonu, které míří na střední segment hobby fotografů ale i profesionálů, kterým nabídne též rozšířený barevný gamut, shodný prostorem Adobe RGB (model CS2400S).

Jak vybrat monitor pro fotografy
Jak vybrat

Jak vybrat monitor pro fotografy

16. 11. 2023 | Martin Hájek | 15 minut čtení

Výběr správného monitoru představuje komplexní věc, kde je třeba zohlednit celou řadu faktorů - od fyzických rozměrů panelu, přes rozlišení (počet obrazových bodů), dále typ zobrazovací technologie a funkcí až třeba po možnosti připojení (konektivity), barvu a povrch obrazovky. Samozřejmě, že klíčovým parametrem, je samotné zaměření – tedy k čemu budete samotný monitor využívat. V našem konkrétním případě to bude zpracování a úprava fotografií.

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk fotografií
Jak vybrat

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk fotografií

22. 9. 2023 | Martin Hájek | 7 minut čtení

Přemýšlíte o tisku fotografií ve vlastní režii? Preferujete především maloformátový tisk (do velikosti A4)? Jste často účastníkem nebo organizátorem eventů a dalších soukromých nebo veřejných akcí? Pokud jste si alespoň jednou odpověděli kladně, pak by vám neměly uniknout DNP tiskárny. Jde o velice zajímavou, rychlou a cenově velice přívětivou alternativu výroby kvalitních fotek.

Recenze: VANGUARD VEO 3 GO 235 CB
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: VANGUARD VEO 3 GO 235 CB

3. 8. 2023 | Martin Hájek | 9 minut čtení

Ultralehký, kompaktní stativ VEO 3 GO 235CB představuje skvělý cestovní tripod 2v1, který se dá v případě potřeby rychle přestavět na monopod. Stativ je vybaven kulovou hlavou a řadou praktického příslušenství, díky čemuž je skvělou alternativou jak pro digitální fotoaparáty, tak pro chytré telefony. Kromě širokých možností využití stativ zaujme nízkou hmotností pouhých 1,1 kg, nosností až 4 kg a maximální výškou 136 cm.

Recenze: SIGMA 17 mm f/4 DG DN Contemporary
Recenze Hodnocení 95%

Recenze: SIGMA 17 mm f/4 DG DN Contemporary

27. 7. 2023 | Martin Hájek | 13 minut čtení

Sigma 17 mm f/4 DG DN Contemporary je širokoúhlý objektiv, disponující dostatečně širokým úhlem záběru, vysokým optickým výkonem a příjemnými, kompaktními rozměry. Objektiv je optimalizován pro full frame senzory, je k dispozici s bajonetem Sony E a Leica L a je vhodný jak pro fotografii tak i videa - od záběrů krajin, přes dokument až třeba po reportáže nebo street.

Jaké materiály a fotoprodukty jsou vhodné pro portrét?
Fotoslužby Jak vybrat

Jaké materiály a fotoprodukty jsou vhodné pro portrét?

10. 7. 2023 | Martin Hájek | 9 minut čtení

Téma měsíce července je portrét. Jedná se bezpochyby o nejoblíbenější fotografickou disciplínu vůbec. A není se ani čemu divit, neboť práce s lidmi a vzájemná interakce, je často tím nejkreativnějším nástrojem. Určitě máte spoustu portrétních snímků, které byste rádi zvěčnili, ale tápete, jaký materiál nebo fotoprodukt vybrat? A přesně to je tématem následujícího článku.

Recenze: SIGMA 23 mm f/1,4 DC DN Contemporary
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: SIGMA 23 mm f/1,4 DC DN Contemporary

6. 7. 2023 | Martin Hájek | 12 minut čtení

Sigma 23 mm f/1,4 DC DN Contemporary představuje základní objektiv, nabízející vhodnou kombinaci vysokého optického výkonu, špičkové světelnosti f/1,4 a příjemných, kompaktních rozměrů. Objektiv je optimalizován pro APS-C senzory a díky svému ohnisku je vhodný pro řadu fotografických i video disciplín, od focení krajinek, přes dokumentární záběry až po reportáže nebo portrétní fotografii.

Recenze: SIGMA 50 mm f/2 DG DN Contemporary
Recenze Hodnocení 96%

Recenze: SIGMA 50 mm f/2 DG DN Contemporary

8. 6. 2023 | Martin Hájek | 14 minut čtení

Sigma 50 mm f/2 DG DN Contemporary nabídne vysoký optický výkon, vysokou světelností f/2 a odolné kovové tělo. Průvodním jevem objektivu jsou působivé snímky s malou hloubkou ostrosti a příjemným bokehem. Se svými kompaktními rozměry jde o oblíbené sklo, hodící se pro řadu fotografických i video disciplín, od portrétů, přes dokumentární záběry až po reportáže nebo street fotografii.

Velká recenze stativu: VANGUARD VEO 3T+ 234AP
Recenze Hodnocení 97%

Velká recenze stativu: VANGUARD VEO 3T+ 234AP

18. 5. 2023 | Martin Hájek | 17 minut čtení

Vanguard VEO 3T+ 234AP představuje praktickou all-in-one sadu hliníkového cestovního stativu a pákové hlavy, která je velice praktickým, stabilním a současně snadno přenosným pomocníkem do terénu i do interiéru. Díky vysoké flexibilitě můžeme stativ (a hlavu) využít pro různé způsoby práce, stejně jako pro různé foto a video disciplíny. Fotografové a videomakeři jistě ocení toto zajímavé příslušenství, zejména pokud preferují cestování na lehko.

Recenze: LASTOLITE HaloCompact 82 (LR3300 Silver/White)
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: LASTOLITE HaloCompact 82 (LR3300 Silver/White)

4. 5. 2023 | Martin Hájek | 8 minut čtení

Praktická odrazná deska s bílým a stříbrným povrchem je vhodná zejména pro focení portrétů v exteriérech a na cestách. Využijete ji však stejně tak dobře i pro interiérové focení a jiné disciplíny než focení lidí, například pro portrét, makro nebo reportáž. Lastolite HaloCompact má unikátní systém složení/rozložení a speciální povrch, kombinující dva typy odrazných desek. Součástí je i praktický stativový závit a pouzdro.

Recenze COLBOR VM2 Set: už žádné kabely II.
Recenze Hodnocení 94%

Recenze COLBOR VM2 Set: už žádné kabely II.

20. 4. 2023 | Martin Hájek | 6 minut čtení

VM2 set představuje praktické příslušenství ke studiovým LED světlům COLBOR řady CL. Díky tomuto drobnému příslušenství může být focení i natáčení o poznání jednodušší a příjemnější, neboť tím významně rozšíří vaši mobilitu a flexibilitu. VM2 set přizpůsobí vaše Colbor LED světla řady CL k bateriovému použití.

Recenze: COLBOR VAP1 – už žádné kabely I.
Recenze Hodnocení 88%

Recenze: COLBOR VAP1 – už žádné kabely I.

23. 3. 2023 | Martin Hájek | 5 minut čtení

VAP1 a VM2 set je praktické příslušenství ke studiovým LED světlům COLBOR řady CL. Díky těmto dvěma malým „krabičkám“ bude focení i natáčení výrazně jednodušší a především mobilnější. VAP1 a VM2 set totiž skvěle přizpůsobí vaše Colbor světla k bateriovému použití, což skýtá nesporné výhody na place.

Zobrazeno 24 z 86

Nejčtenější články

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!
FotoŠkoda Fest

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

15. 4. 2024 | 6 minut čtení
Analog: proč fotit na film?
Fototipy

Analog: proč fotit na film?

11. 1. 2019 | 10 minut čtení
SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy
Produktové novinky Aktuality z fotosvěta

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

16. 4. 2024 | 5 minut čtení

Nejčtenější recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024 | 8 minut čtení
Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

4. 4. 2024 | 21 minut čtení
Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Recenze Hodnocení 99%
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024 | 13 minut čtení

Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - street fotografie II.

19. 4. 2024 | 1 minuta čtení
Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem
Fototipy

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

15. 4. 2024 | 6 minut čtení
Fotoškola - street fotografie
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - street fotografie

5. 4. 2024 | 1 minuta čtení

Nejnovější videa

Tipy na focení - jdeme fotit street II

26. 4. 2024

Fotoškola - street fotografie II.

19. 4. 2024

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

11. 4. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...